2011. január 31., hétfő

Játék hegyek

Leki blogja egy éves lett, olyan hihetetlen, hogy még csak ennyi! Mindenesetre aki szépet akar nyerni, jöjjön játszani :-).

Latinka blogján ezt a szép tavaszi - és nem utolsó sorban kék-fehér :-) - bannert lehet nyerni (csak siessetek, én is majdnem lemaradtam).


Mónika (vassfecske) oldalán imádnivaló bagolypárnáért lehet drukkolni magunknak.

Ha lenne két fényképezőgép a családban, akkor jönnék mutogatni is, viszont mivel nincs, így hét vége felére kérnék jó időt fotózáshoz az arra illetékestől. Előre is köszönöm :-).

2011. január 24., hétfő

Fahéjas pálma

Avagy az orosházi banán :-). Hétvégén menükészítési válságban szenvedtem: magyarán lila ibolyám nem volt mit süssek-főzzek. Ilyenkor szokott előfordulni, hogy végigböngészem kedvenc gasztrobloggereim oldalait és kiválogatok kb. egy hétre való újdonságot, aztán szépen sorban legyártom őket.

A péksütemény szekcióban ezen a hétvégén Maimoni receptje: az orosházi banán készült el kisebb-nagyobb változtatásokkal.


Hozzávalók:

2,2 dl tej
4 ek barna cukor
2 dkg élesztő
1 tojás
10 dkg tejföl
30 dkg sima liszt
10 dkg Graham liszt
20 dkg rétesliszt
1kk só

Az élesztőt kicsit felfuttattam, aztán a többi hozzávalóval együtt dagasztógépbe került kb. 8-10 percre, amíg szép sima tésztává alakult.

Hagytam duplájára kelni, aztán kilenc részre osztottam. Minden darabot oválisra nyújtottam (kb. 30 cm-es lett mindegyik), megkentem olvasztott vajjal, megszórtam barna cukor, lágy barna cukor és fahéj keverékével, majd feltekercseltem. (Most szólok, hogy ha valaki ugyanezt a keveréket használná, ne lepődjön meg, a lágy barna cukor miatt a töltelék kissé folyékony marad a sütés után is!) A tekercseket középen ketté vágtam, majd minden darabot kb. középig bevágtam és a két fél részt visszahajtva kialakult a pálmafa forma (banánra valahogy engem nem emlékeztetett :-).

Ismét hagytam őket pihenni, majd lekentem tejjel és 200 fokos előmelegített sütőben szép pirosra sütöttem mind egy szálig. Az egész adag elfogyott két nap alatt (persze frissen a legfinomabb), úgyhogy azt hiszem, felvesszük a recepttárba!

2011. január 22., szombat

Párkereső

Bár a lakásunknak már nincs olyan pontja - khm, a WC-t is ideértve - ahol ne botlanánk random gyerekjátékokba, azért néha rám jön, hogy valamit feltétlenül alkotni kéne ZZ-nek.

Mostanában nagyon szereti a kirakókat, puzzlekat és párkeresőket. Az utóbbiból találtam ki egy "Keresd meg a párját és mondunk róla egy verset" típusút. Durván két estét töltöttem az interneten lógva, képek és mondókák után kutatva. Előbbit egy a Gyereketetőn talált link segítségével oldottam meg (ha valaki esetleg szintén alkotásra adná a fejét, nagyon javaslom, hogy először nézze végig alaposan az ábrákat - nekem elég erősen szelektálnom kellett, mivel ZZ-nél elég sok ábrázolás kiüti még a biztosítékot ld. ijesztő, morcos, durva rajzok stb., meg persze olyan is volt ami nekem nem tetszett). Verseket állatonként - merthogy állatos párkereső lett végül - keresgéltem. Igyekeztem általunk még nem ismert darabokat találni (hála az égnek nem ment könnyen :-). Sajnos a polipról nem sikerült semmi értékelhetőt találnom, úgyhogy ha esetleg van valakinél ilyen mondóka talomban, azért nagyon hálás lennék!

Aztán nyomtattam, vágtam, helyezgettem, "laminálóztam" ahogy ZZ mondja és ez lett belőle:

a kis kártyák:

és a verses nagy lapok:

A kicsi lapkák hátára gyurmaragasztó került, így ráragaszthatóak a párjukra - ami reményeim szerint alkalmas lesz a jelenleg tomboló matrica mánia némi csökkentésére is.

2011. január 18., kedd

Krokodil, krokodil...

...
hétpróbás,
bőrpikkelyes, sárbundás.

Krokodil, krokodil,
kipislogsz a nádból,
krokodil, krokodil,
a szemed sem áll jól!
(Orbán Ottó)




Ha valaki még nem sütötte volna meg, a recept Limaránál megtalálható. A töltelékkel nyugodtan lehet variálni: husis, zöldséges, felvágottas, halas, salátás stb. aki amit szeret olyanra készítse!

2011. január 17., hétfő

Ugye milyen szépséges?

Násfa Vera ékszerei több okból is közel állnak hozzám. Röviden: olyan jó rájuk nézni, nem?! Ha szeretnétek, ma estig még nektek is van időtök jelentkezni Vera játékára!

2011. január 14., péntek

Lélekmelegítő

Azt hiszem mondhatjuk, hogy a múlt év vége és ennek az évnek az eleje nem sikerült túl jól. ZZ már majd egy hónapja esik egyik betegségből a másikba és bár nagyon jól tudom, hogy ezek a bajok kutyagumik ahhoz képest amiken mások nap mint nap átmennek, azért nem viselem túl jól. Szóval néha - főleg a ködös, szürke, náthakezdeményes napokon (mert naná, hogy megint elkaptuk mi is) - nagyon kell, hogy legyen valami ami ki tud rángatni az önsajnálgatásból.

Miután a fenti céllal megnéztük az Oscart, a Mamma Miát, a Görögbe fogadva-t - lendüljünk túl ezen a rémes fordított címen, az eredeti: My life in ruins - és a Bazi nagy görög lagzit, egy sorozat következett: az Anne.
Zöld Orom és a vörös hajú kis árva lány története nagy kedvencem volt már sok-sok-sok éve is, amikor a TV levetítette. Pont megfelelő mértékben romantikus, nevettető és szomorkás. Utána éveken át vadásztam a könyvben megjelenő részeit. Úgyhogy most el is olvastam szépen sorra őket - csak azt sajnálom, hogy egyszerre olvasni és hímezni nem tudok!

A filmek és könyvek mellé egy jó pohár házi forró csoki és egyből szebb a világ :-)!

Házi forró csoki por

25 dkg barna cukor
15-20 dkg étcsokoládé (én 81%-osat használok, de legalább 70%-os mindenképpen legyen)
2-3 ek jó minőségű keserű kakaópor (20-22% kakaóvaj tartalommal)
1 rúd vanília belseje vagy 1-2 zacskó bourbon vaníliás cukor

A csokit összetördelem, bepakolom a késes robotgépbe, hozzáteszem a többi alkotóelemet és addig járatom, amíg szép apró lesz. Jól záródó dobozba kerül, onnan pedig bögrébe. Pár kanál forró tejben kezdem el feloldani, aztán adagolom hozzá a többi meleg tejet, tapasztalataim szerint így oldódik a legjobban. (A por egyébként sokáig eláll - már ha esélye van rá!)

2011. január 8., szombat

Mutogatok :-)

Kedves barátaink az eljegyzés után kitűzték a "nagy napot" így a karácsonyi ajándékuk már ennek jegyében készült. Mindenki magából indul ki ugyebár. Én is. Szeretem gyűjtögetni az emlékeket, kis apróságokat, tárgyakat, történéseket amikre jó visszaemlékezni, amik képesek bármikor boldogsághormonokat termelni :-). Ezért egy emlékkönyv féle készült, amibe az kerülhet az esküvővel, vagy csak úgy kettejükkel kapcsolatban, amit csak akarnak. Írhatják kettecskén, de megkaphatja a cukrász, a fodrász vagy akár az anyakönyvvezető is, hogy pár sort írjon bele. Remélem sok örömük telik benne akkor is amikor készül és majd akkor is, amikor az unokáiknak olvasgatnak fel belőle!

"Szükségem lenne azokra a bigyókra amikkel a szekrényeket szoktuk összefogni amikor fúrunk.
Hogy mire?
Tudod, amit apud szokott hozni, olyan mint a satu, csak nem az asztalhoz kell rögzíteni.
Ööööö, talán ha felhívnád."

Na, így derült ki, hogy a célszerszám neve: pillanatszorító és két vastag vágódeszkával kombinálva egészen elfogadható házi könyvprést lehet kihozni belőle. Valahogy így:



24 órát hagytuk benne, aztán nagy levegő, kibontottuk és ilyen lett:


A szalagra metál fonallal hímeztem a két nevet és a dátumot, majd a szalagot, és a dekorációs szegélyt ragasztó és a hiper-szuper házi prés segítségével rögzítettem a kék - ld. a boldogság kék madarát - bársonyos alapra.



Oda is ért időben, örültek is neki, én pedig rájöttem, hogy úúúgy megtanulnék rendesen is könyvet kötni!

2011. január 3., hétfő

Hópelyhek újra és díj

Tadamm: sikerült a mosolygós hópelyhecskék egy részéről - egészen pontosan a lógatós, felfűzött szekcióról - értékelhető fotót készíteni:



Még tavaly, Leki volt olyan kedves, hogy rám gondolt a "Kreatív blogger" díjjal kapcsolatban. Nagyon köszönöm!


A díjra vonatkozó szabályok:

1. Köszönd meg akitől kaptad.
2. Tedd ki a logót a blogra.
3. Linkeld be akitől kaptad.
4. Add tovább további hét blogosnak.
5. Linkeld be őket.
6. Hagyj náluk megjegyzést, értesítsd őket.
7. Árulj el magadról hét dolgot.


Akiknek nagy szeretettel tovább adnám a díjat:

1. Ili
2. Judesign
3. Virág
4. Mademoiselle
5. Vera Násfa
6. Laucica
7. aki erre járt és szeretne megosztani magáról hét dolgot :-).


Hét dolog rólam:

1. Szeretek olvasni.
2. Szeretem a musicaleket.
3. Szeretek sütni-főzni.
4. Szeretem az étcsokit, a finom teákat.
5. Szeretek játszani (Catan, Carcassonne, Alhambra, Agricola stb. stb. stb.)
6. Szeretnék megtanulni horgolni és tisztességesen kezelni a varrógépet.
7. Néha "hon"vágyam van Görögországba.

 
Creative Commons License
This Mű by http://gatokgetek.blogspot.com/ is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország License.