2011. február 27., vasárnap

Amiről kép soha nem lesz...

...mert délután sütöm, estére kész, reggelre meg leginkább nem marad belőle semmi :-).
Ti mit szoktatok csinálni a szikkadt, szárazba hajló kenyérrel? Én egy darabig gyűjtögettem, ledaráltam, tartogattam, majd molytalanítottam és kidobtam. Egyszerűen nem készül nálunk annyi rántott akármi, amihez egy évben akár egy marék morzsa is elfogyna. Kidobni viszont sajnáltam. Ééééés, akkor botlottam bele a Budin de Pan receptjébe Limaránál.

Azóta többször is készült. Gyakorlatilag bármilyen maradék péksütemény eltüntetésére alkalmas. Készült már kalácsból, briósból és persze "mezei" kenyérből is. A receptje nálunk kb. így néz ki:
30 dkg szikkadt péksütemény (akár vegyesen is)
15 dkg barnacukor (DE az alapanyagtól függően ez a mennyiség természetesen csökkenthető és sima cukorral is teljesen jó!)
1 ek házi vaníliás cukor (vagy 1 csomag vaníliás cukor)
1/2 l tej
3 tojás
csipet só
ízlés szerint fahéj

A kockára vágott alapanyagot rétegezzük a cukorral, majd nyakon borítjuk a tejjel. Kicsit lenyomkodjuk (a krumplinyomó tökéletes eszköz erre a célra), majd várunk úgy 1-4 órát. Közben a családból aki a konyhában jár, nyomkodja meg egy kicsit a masszát a célszerszámmal.
Amikor letelt az idő/úgy látjuk, hogy szépen átjárta a cukros tej fogjunk egy villát és alaposan kevergessük át. Aki szereti (mi nagyon), ízesítheti fahéjjal és valahogy úgy gondolom, hogy némi csokireszelék sem rontaná el. Végül adjuk hozzá az egy csipet sóval felvert tojásokat.
A masszát egy sütőpapírral bélelt hamis őzgerinc (nem a hullámos, hanem a sima :-) formába szoktam beleigazítani, majd vízzel teli tepsiben állítva sül az előmelegített sütőben 180 fokon 1 órát. Aztán - mivel nekem ezen a hőmérsékleten még soha meg nem emelkedett - feljebb csavarom 200 fokra, újabb 15-25 perc alatt szépen megpirul és a felfújtakhoz méltóan megemelkedik.
Innen már csak annyi türelem kell, amíg kihűl. Önmagában, lekvárral vagy bármilyen öntettel nagyon jól működik! Ahol akad némi szikkadt kenyér, egy próbát mindenképpen megér :-).

2011. február 20., vasárnap

A csészealj, ami majdnem UFO lett

Amikor tavaly ősszel ismét dolgozni kezdtem, előkerült a nagy munkahelyi teásbögrém is. És milyen már egy bögre valamirevaló alátét nélkül, nem igaz?!
Tehát nekiláttam. Még Jucussal bizniszeltünk régebben néhány poháralátétet, ennek a méretéhez próbáltam mintát keresni. Manka csészéje pedig annyira adta magát, hogy úgy döntöttem simán bevállalom, hogy 21 ct-s Zweigart vászonra kihímzem. Mármint egy szálon egy szállal, hogy rá is férjen.

Nagy lendülettel bele is vágtam, aztán mégiscsak kb. a negyedéig jutottam. Eszméletlen szaporátlan volt (naná, milyen is lett volna), úgyhogy ahogy jött a tél, közeledett a karácsony szépen félretettem és valahogy úgy maradt. Január vége felé akadt ismét a kezembe, de nagyon nehezen vettem rá magam a folytatásra (nem sok hiányzott, hogy végleg UFO-vá váljon). Konkrétan majd egy hónapig tartott :-). De a lényeg, hogy végre elkészült:


Manka mintáján egy kicsit változtattam: mivel mindenképpen Lilang egyik színátmenetes fonalát szerettem volna használni, a csésze mintája nálam Assisi jellegű lett, ráadásnak pedig egy kis gőzt kanyarítottam fölé.


Természetesen fényképezni már csak akkor jutott eszembe, amikor betettem a műanyag keretbe. Így azért eljátszottam vele egy darabig :-)

Manka: nagyon köszönöm a mintát!

2011. február 14., hétfő

Szent Bálint napja alkalmából...

...emlékezzünk meg az IGAZI férfiakról :-) :




Ezt pedig Z-nek:

2011. február 13., vasárnap

Tavasz felé félúton

Bár az időjárásnak úgy tűnik halvány lila gőze nincs, hogy most éppen tél vagy tavasz is legyen, a magam részéről megszavaztam, hogy kifelé haladunk a hidegből (aztán majd legfeljebb megint előszedem a vastag bundás kabátot, na bumm :-).

Ennek jegyében készült ez a kis dekor az előszobai "ezeket jó lenne nem elfelejteni" parafa táblánkra (csak még ki kell lakoltatni róla a Tralalás rénszarvast). A mintát a solo.brode honlapján találtam a régebbiek - 2009-ben jelent meg ha jól rémlik - között keresgélve.



Lilang festette anyagra készült, Anchor fonalakkal két szálon hol egy, hol két, hol három szállal, ahogy a minta kívánta (mármint szerintem :-). A két oldalon lévő "csipke" nem egészen a minta szerint alakult - kinyomtattam a rajzot, dekódoltam a saját elképzelésem szerint, aztán vettem észre, hogy ami nálam Algír szem az a tervezőnél valami egész más szeretett volna lenni- de sebaj.


A hímzés után jött a végleges formába öntés. Mivel kerek formát szerettem volna, első körben megpróbálkoztam egy használaton kívüli CD-vel, de az túl nagy volt. No, akkor miből is vágjak ki alapot? Némi gondolkodás után eszembe jutott, hogy pár napja mentettem meg egy tavalyi határidő napló borítóját. Konkrét célom nem volt vele, csak sajnáltam kidobni, szóval "valamire csak jó lesz" felkiáltással bekerült a kacatos dobozomba. Hímzés alapnak egyszerűen tökéletesnek bizonyult (nem csak vastag szürke karton volt a lehúzott fekete borító alatt, hanem egy vékony szivacs réteg is, amitől nagyon szép tartása lett). Mivel a 100 Ft-os boltban vásárolt körzőm abszolút bebizonyította az olcsó húsnak híg a leve tétel örök érvényűségét, kerítettem egy megfelelő méretű kerek dobozt, körberajzoltam és nekiestem kedvenc snicceremmel. Egészen könnyen sikerült kivágni, úgyhogy jöhetett is a hímzés rögzítése. Nos, azt hiszem itt van még mit fejlődnöm :-), de a végére egészen szépen kiigazodott. Kapott a szélére egy fehér zsinórt, hátára filcet, a két réteg közé pedig egy akasztót és tadamm kész!


Szóval, részemről jöhet a tavasz :-)!

2011. február 5., szombat

Karácsony Fergeteg havában

Jelentem a fényképezőgép - és használója - épségben megérkezett, úgyhogy gyorsan törlesztem is a tartozásom:

Még decemberben végén csatlakoztam a Manka kezdeményezésére létrejött Karácsony bloghoz. Gondoltam ez kell nekem, hogy el tudjam kerülni a tavalyi év végéhez hasonló időhiányos állapotot. Aztán valahogy úgy alakult, hogy január utolsó hetéig tűt alig vettem a kezembe... Node, innen szép nyerni :-)!

Aztán a kezembe akadt a Zweigart egyik karácsonyi mintafüzetkéje. Abban találtam rá két kis mintára, amit gyorsan ki is hímeztem. Készült még egy gömböcske is: a Mon Ami Pierre - Noel2009 mintáról emeltem ki a legkisebb díszt. A tervek szerint filc keretes lógatni való díszekké válnak - amint kapok megfelelő anyagot hozzájuk.


Mindezek készültek Lilang festette anyagokra Anchor és egy nevét vesztett fonal felhasználásával, három szállal Fergeteg - Januárius, Boldogasszony vagy mostanság egyszerűen csak Január :-) - havában.
 
Creative Commons License
This Mű by http://gatokgetek.blogspot.com/ is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország License.