2012. október 31., szerda

Denevér

Csak a félreértések elkerülése érdekében mondom, hogy  a mi denevérünknek a Halloweenhez semmi köze. Az egész egy beszélgetéssel kezdődött:
"Reggeli öltözködésnél:
- Tessék kicsim, húzd fel ezt a pólót!
- Mi van rajta?
- Ezen? Hát, ennek nincs mintája.
- Ááááá, az nem lesz jó!"

Ezek után mit tehet a szülő aki azt akarja, hogy a gyermeke hordja is a ruháit?! :-)
A korábban már emlegetett "Herbszeit" könyvben találkoztam az ötletadó figurával. Teljesen beleestem a dekopírfűrésszel kivágott mosolygós, karmaiban mécsest himbáló denevérbe, de fűrész és megfelelő alapanyag hiányában elnapoltam a projektet. Aztán rájöttem, hogy őkelme teljesen jól passzolna egy pólóra is. Elővettem a textilfestékeket és nekiláttam. Volna. Csak éppen nem volt barnám. Sebaj. Google a mi barátunk, aki megmondja, hogyan lehet kikeverni a barna színt. Szerinte: barna = piros + zöld, = piros + fekete, = zöld + sárga + fekete. Magam részéről az első verziót választottam. Nem mondhatnám, hogy jól döntöttem. Mármint abból a szempontból biztosan nem, hogy a kapott színnek a barnához semmi köze nem volt, ellenben a végeredmény a szerintem a tökéletes denevérszín lett :-).
Mivel anyagra ecsettel még soha nem festettem, voltak erős kétségeim, hogyan is fog ez menni, de a festékekhez kapott műszálas ecset tökéletesen működött.

Minden színt külön festettem, megvárva az előző kör száradását, de így is elkészültem két este alatt. Szóval teljes sikerélmény! Főleg, hogy amikor ZZ meglátta, azzal kezdte: "Milyen aranyos denevér! Kié ez a ruha?" :-)


2012. október 28., vasárnap

Ha bolond, ne szedd le!

Ez nem csak a kedvenc gombás témájú gasztroblogom címe, hanem az első számú szabály, ha az ember gombászásra adja a fejét, mint ahogy mi tettük kihasználva az előző hosszú hétvégét és egy kedves felajánlást.
Délelőtt indultunk terepjáró cipőkkel és rengeteg réteg ruhával felszerelkezve, bejártunk mezőt, akácost, fenyőerdőt és nagyon élveztük a kutatást a különböző féle fajta gombák után. Okultunk is persze:
1. ha nem ismered, ne szedd le - ha kiderül, hogy nem ehető, sajnálni fogod kidobni; de ha mégis leszeded, el ne felejts meglátogatni egy gombaszakértőt;
2. ha nagyon öreg, ne szedd le - ízre már amúgy sem a legfinomabb és amúgy is kell ami gondoskodik a gomba utánpótlásról;
3. ha kukacos, vagy hibás, ne szedd le - mielőtt leszednéd, nézd meg alaposan ami nem szép, azt otthon úgyis csak kidobnád;
4. ne szedd le egy helyen az összes gombát - különben nem lesz utánpótlás és azért a vadon élő állatoknak is illik hagyni valamit;
5. amikor gombászol, vendég vagy, ennek megfelelően illik járni erdőn-mezőn úgy, hogy lehetőség szerint ne okozzunk kárt semmiben.


Láttunk sok-sok szépet és érdekeset (még elhagyott rókalyukat is), szedtünk sok-sok finomat nagyon elfáradtunk, de eszméletlen jól éreztük magunkat.


Na jó, azt azért be kell vallani, hogy ZZ-nek a nap sztárja nem a gomba volt, hanem az a katica amit az egyik vaddohány gubón láttunk mászkálni, és az az élmény, amit a vaddohány pihéinek dobálása okozott :-).

 

Otthon pedig ha már leszedtük, meg is ettük :-). Ha valakinek még sikerül szép őzláb gombához jutnia idén, annak ajánlom sok szeretettel egyik kedvenc gombás receptemet: 
Töltött őzlábgomba
Hozzávalók:
4 nagy gombakalap; 1 tojás felverve; 1 paradicsom héjazva, kockára vágva; 25 dkg friss barna kenyér; 4 ek reszelt parmezán; 1 gerezd zúzott fokhagyma; 1 ek apróra vágott petrezselyem; 2 ek olívaolaj; 1 ek zsemlemorzsa, só, borsikafű
Elkészítés:
A gombakalapokon és zsmelmorzsán kívül minden más hozzávalót alaposan összekeverünk. A töltelékkel megtöltjük a gombafejeket, megszórjuk a zsemlemorzsával és meglocsoljuk még egy pár csepp olajjal , majd előmelegített 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Fényképezhetetlenül gyorsan képes elfogyni :-).

2012. október 24., szerda

Tököt faragtunk

Életünkben először, de messze nem utoljára :-). Már többször szemeztem, a gyönyörű narancssárga "Halloween" tökökkel a zöldségesnél, de csak most jutottam el odáig, hogy attól még, hogy a "Trick or treat!" jelenséget itthonra nemigen tudom elképzelni, azért tököt faragni lehet. Tök - ősz - dekoráció - faragós buli :-).

A tökök beszerzését követően összeszedtük a faragásra szánt eszközöket és a teljes felszereléssel átvonultunk a papáék kertjébe, ahol csatlakoztak hozzánk az összes nagyszülők és az unokaöcsi is. Így voltunk két nem túl nagy tökre heten... Sürgősen el is döntöttük, hogy jövőre mindenki kap saját alapanyagot, mert az azért kaland, amikor egy 3 és egy 4 éves közösen veri gumikalapáccsal azt a kiszúró formát a tökbe, ami amúgy az én kezemben van :-).
A célszerszámok amiket felhasználtunk: kis fűrész (a tökök kalapjának levágásához), kanál (a belső részek eltávolításához), fém kiszúró formák (az egyik tök dekorálásához), gumikalapács (hogy a fém forma belemenjen a tökbe), csípőfogó (hogy  ki is jöjjön), kerek halpikkelyező kés (a tök falának vékonyításához, hogy átüssék a fém formák), filéző kés (a "szabadkézi" mintázáshoz), kerek lyuk vágó valami, a papa szerszámai közül.
Az egyik tökbe a két gyerek által válogatott formák kerültek (komoly eredménynek könyveltem el, hogy sikerült lebeszélni őket arról, hogy a műanyag formákat is bekalapálják a tökbe), a másikat a felnőtt férfi részleg faragta. Őszintén szólva nem tudom, ki volt a leglelkesebb :-D.

Íme a végeredmény (a háttérben díszkáposztával):


Működés közben:

Jövőre újra faragunk, a papa már kilátásba helyezte, hogy akkor bevetjük a bojlifúrót is :-D.

2012. október 15., hétfő

Gyöngyfa

A gyerekes lét egyik igen kellemes mellékhatása, hogy az ember lánya nyugodt szívvel részt vehet a különféle aprópóból rendezett, gyerekeknek szánt kézműves programokon  és kipróbálhat teljesen új technikákat is (meggyőződésem amúgy, hogy ezt az anyukák többsége sokkal jobban élvezi, mint a gyerekek :-).
Egy ilyen alkalommal ismerkedtem meg a gyöngyfa készítés alapjaival, amit mindenkinek szívesen ajánlok, mert egyszerű, gyors és a végeredmény nagyon mutatós!

Drót, gyöngyök, egy alapul szolgáló nagyobb kő és némi ragasztó kell csak, és már kezdhetjük is. A tervezett fa méretéhez igazodó hosszúságú szálakat vágunk a drótból, majd fogjuk az első szálat, kettéhajtjuk és felfűzzük az első gyöngyöt középre. A gyöngy alatt a két drótot szorosan megtekergetjük, majd amikor úgy gondoljuk, hogy elég nagy a távolság, jöhet a következő gyöngy. Megint tekergetünk, megint gyöngy és így tovább. Egyedül arra kell ügyelni, hogy a drót végén hagyjunk bőven gyöngymentes helyet, mert abból alakul majd ki a fa törzse. Annyit szálat készítsünk, amennyi ágat szeretnénk a fácskának. Amikor mind elkészült, csokorra fogjuk és a gyöngymentes részeket szorosan összecsavarva kialakítjuk a törzset és a gyökereket. Ragasztóval rögzítjük a kőhöz és végül eligazgatjuk az ágakat. Tadamm, elkészült:


Készülhet egy színből vagy tarkán, piciben vagy nagyban, egyforma vagy különböző méretű/formájú gyöngyökből vagy akár egy elszakadt régi borostyán nyakláncból is :-).

2012. október 3., szerda

Őszi dekor itt és ott III.

Valahogy mindig úgy jön ki a lépés, hogy még javában az őszi dekorálásról írogatok, amikor a boltokban megjelennek az első Mikulások. Nem mondom, hogy nagyon meglepődtem amikor idén is ez történt, de ettől függetlenül mindig elmerengek azon, hogy mennyiben is tekinthető az normálisnak, hogy október 4-től már kaphatóak a csoki Télapók, hóemberek és egyebek...

Magam részéről továbbra is ragaszkodok hozzá, hogy az ősz is egy önálló, sokszor nagyon szerethető, néha kicsit lehangoló évszak, úgyhogy dekoráltam tovább :-). Méghozzá tegnap egy roppant lelkes kis segítővel, aki teljesen lázba jött, amikor bevonultam az ajándékba kapott négy kis dísztökkel és egy doboznyi vegyes terméssel a szobába. Meg is szavazta, hogy legyen egy madárijesztő, egy nyuszkó, egy kisbaba és egy maci (ez utóbbit sajnos csak akkor hozta a tudomásomra, amikor már 90 %-ban kész voltam a néni figurával - de megbeszéltük, hogy tulajdonképpen lehet ez egy lánymaci is, akinek a füle lelapult a haja alá :-D ).
Elsőnek a szemek kerültek fel, aztán az orrok, szájak végül a mindenféle kiegészítők, úgyhogy most - egy bő órányi ragasztgatás után - ez a vidám kis társaság mosolyog ránk az ablakpárkányról:

 
A napraforgós kalapú madárijesztő, a kisbaba (ha nem lenne egyértelmű, ZZ szerint a barna a babakocsi :-), a nyuszkó (akinek fehér szája komoly vitákat okozott, de ZZ hajthatatlan volt e téren :-P ), és az a bizonyos lelapulós fülű lánymaci :-).


Az ablakra szerkesztettem még egy falevél girlandot is színes transzparens papírok és egy raffia szál segítségével. Amikor süt a nap azért jó, mert megvilágítja a leveleket; amikor meg rossz az idő azért, mert egy kis színt visznek a szürkeségbe :-).
 
Creative Commons License
This Mű by http://gatokgetek.blogspot.com/ is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország License.